Aika ajoin puhutaan käsityöperinteiden katoamisesta. Nyt on alkanut kuitenkin näyttää siltä, että käsityö on yhä useammalle entistä tärkeämpi harrastus.

Taito Pirkanmaan uusi toiminnanjohtaja Tuula Ruusumaa pitää käsillä tekemistä ihmisen hyvinvoinnille merkittävänä asiana. Käsitöillä on havaittu olevan palautumiseen ja jaksamiseen positiivisesti vaikuttavia tekijöitä. Ruusumaan mukaannyt hyvä aika käsitöille.

– Kestävä kehitys nousee entistä enemmän esille ihmisten puheissa ja arvoissa ja niitä arvoja halutaan myös oikeasti toteuttaa, Ruusumaa summaa.

Ruusumaa on löytänyt itsestään uudestaan käsityöihmisen, kun uuden työn myötä vanha harrastus on herännyt eloon. Viime syksynä Ruusumaa neuloi enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Puikoilta putosivat niin sukat, pipoja kuin islantilaisneule.

– Ompeluun on erikseen ryhdyttävä. Tavarat pitää nostella esille, kaavat piirtää ja kankaat leikata ennen hauskinta työvaihetta. Siksi se helposti jää. Neuleeseen sen sijaan on helppo tarttua arjen lomassakin, Ruusumaa toteaa.

Kohti uutta ja nykyaikaisempaa

Viime vuoden elokuusta Taito Pirkanmaalla on suunnattu eteenpäin uusin voimin, kun Ruusumaa tarttui puikkoihin uutena toiminnanjohtajana ja Taito Pirkanmaa Oy:n toimitusjohtajana.

Ensituntemuksiaan hän kuvailee iloisiksi ja innostuneiksi. Ruusumaa on työskennellyt koko työuransa viestinnän parissa pääosin journalistina. Hän työskenteli aikaisemmin Kangasalan Sanomien päätoimittajana ja toimitusjohtajana.

– Taito Pirkanmaalla on iso, mutta itseohjautuva tiimi, jossa on paljon osaamista. Saamme tehdä päivästä toiseen kauniiden ja ihanien asioiden parissa töitä. Mietimme, kuinka uudistamme ja nykyaikaistamme toimintaamme.

– Toki kenttä on laaja, koko Pirkanmaa, ja on ollut paljon omaksuttavaa. Siksi toivon, että niin meidän oma väki kuin muutkin hyväksyvät sen tosiseikan, että muutos ottaa aikansa.

Kädentaidoista täytyy pitää kiinni

Taito Pirkanmaa on yli 100-vuotias yhdistys. Ruusumaan tavoite on vahvistaa sen asemaa merkittävänä käsityöalan toimijana Pirkanmaalla.

– Haluan, että yhdistys on olemassa sadan vuoden kuluttuakin. Yhdistyksen ja sen omistuksessa olevan osakeyhtiön johtaminen tulevaisuuteen on tärkeä asia. Teemme liiketoiminnan puolella paljon ostoja suomalaisilta käsityöläisiltä ja siksi se on merkittävää koko toimialan kannalta.

Ruusumaa kokee, että ajassa pitää pysyä kiinni. Edessä on paljon tehtävää ja uudistukset ovat tervetulleita perinteiden ja perinteisen tekemisen rinnalle.

– Meillä on paljon tehtävää viestinnän ja markkinoinnin saralla. Teemme koko ajan ihania juttuja, meillä on kivoja tuotteita, kursseja ja laadukasta käsityö- ja muotoilukoulutoimintaa. Näyttä kuitenkin siltä, että viestimme ei kulkeudu aina mahdollisille asiakkaillemme asti, Ruusumaa pohtii.

Taito Pirkanmaan ja käsityöläisyyden tulevaisuuden Ruusumaa näkee hyvänä. Arvoina käsityö ja käsillä tekeminen ovat nousseet.

– Ekologisuus ja kestävä kehitys, kaikki nämä arvot ovat vahvistuneet ja siihen ajatusmaailmaan sopii erittäin hyvin myös käsillä tekeminen. Tuotteet ovat kestäviä ja uniikkeja, usein niissä voidaan myös hyödyntää kierrätettyjä materiaaleja. Tässä mielessä Taito Pirkanmaalla ja koko valtakunnallisella taitojärjestöllä on hyvä tulevaisuus.

Ruusumaan viesti on myös selvä.

– Meidän pitää vaikuttaa käsitöiden puolesta entistä vahvemmin yhteiskunnan eri portaissa, jotta päättäjät ymmärtäisivät, miten tuhoisaa se on, jos ihmisten kädentaidot heikkenevät.

Teksti: Outi Turunen

Tulosta