Tervetuloa ensimmäiseen kestävää ja vaikuttavaa pukeutumista käsittelevään Green Wardrobe -seminaariin. Maksuton tapahtuma järjestetään Teamsin kautta etäseminaarina 26.1.2021 kello 16–19.
Kestävän kehityksen tavoitteet haastavat ihmiskuntaa, niin tiedettä, luovaa ongelmanratkaisua kuin ihan arkipäivän valintojakin. Nyt jos koskaan on ajankohtaista pohtia, miten pukeutumisen valinnat auttavat kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamista.
Miten pukeutumisella voi vaikuttaa? Miten voimme kasvaa ja kasvattaa kohti ekologisesti, kulttuurisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää tulevaisuutta ja kestävää hyvinvointia? Miten minä voin toimia vastuullisesti, yksityishenkilönä, töissä ja harrastuksissani?
Pukeutumisen muutos on ollut valtava – mutta mihin suuntaan. Vaatteiden huoltamisen ja hankkimisen tavoissa on vielä paljon petrattavaa.
Tarkastelimme Taito Pirkanmaalla jo vuonna 2010 kestävyyden käsitettä käsityön näkökulmasta Ekologinen kädenjälki -hankkeen julkaisussa, joka oli samalla taidekasvattajien opetusmateriaalia. Nyt järjestettävä seminaari on uusi askel käsityön kestävässä toimintakulttuurissa.
GW Green Wardrobe -hanketta rahoittaa Opetusministeriö. Hankkeessa lapset ja nuoret kehittävät yhdessä ammattilaisten kanssa kestävän ja vaikuttavan pukeutumisen menetelmää ja toimintamalleja.
Hankkeen puolivälin seminaarin tarkoituksen on antaa toivoa ja auttaa ymmärtämään kestävää kehitystä pukeutumisen näkökulmasta. Seminaari antaa ideoita, tietoja ja taitoja intuition yhdistämisestä omaan kestävään, vastuulliseen käsityöopetukseen.
Seminaariohjelmassa tarkastellaan käsityön merkityksiä yhteiskunnalle, tieteelle, taiteelle ja jokaisen hyvälle elämälle. Seminaari striimataan Taito Pirkanmaalta Tampereen Verkarannasta. Asiantuntijat, Green Wardrobe -opettaja, kaksi väitöskirjatutkijaa, vastuullisen osaamisen edistäjä ja yliopistotutkija, pitävät esityksensä osittain myös etänä.
Etätoteutuksen avulla seminaariin osallistuminen on helppoa ja saavutettavaa kaikkialta Suomesta.
Toivottavasti seminaari synnyttää vilkasta ja innostavaa keskustelua kestävän ja vaikuttavan pukeutumisen teeman ympärille! Ilmoittaudu seminaariin sivun lopussa olevalla lomakkeella. Saat myöhemmin vahvistusviestin ja ohjeet, kuinka pääset mukaan seminaariin.
Pystymme ottamaan seminaariin ensimmäiset 260 osallistujaa. Jotta mahdollisimman moni voi osallistua, saman ruudun ääreen voi paikallisesti koota useampiakin henkilöitä – alueellisia koronaohjeistuksia luonnollisesti noudattaen.
OHJELMA
Klo 16 GW Green Wardrobe -seminaarin avaus
Marja-Leena Seilo, GW-tiimin hankevastaava, kehittämispäällikkö Taito Pirkanmaa ry
Klo 16.15 Oma Green Wardrobe – GW-hankkeessa lasten ja nuorten kanssa kehiteltyä
Mirva Juntunen, taiteen perusopettaja, Taito Pirkanmaa ry
Klo 16.30 Kampanjat ja -tapahtumat osana jätteen synnyn ehkäisyä Pirkanmaalla
Sanni Kouhi, projektipäällikkö, Ekokumppanit Oy
Tauko 16.50–17
Klo 17 Kestävä hyvinvointi – ekososiaalinen sivistys
Maria Seilo, erityisluokanopettaja, WELMA-tohtorikoulutettava, kestävän hyvinvoinnin tutkimusryhmä, Itä-Suomen yliopisto
Klo 17.20 Huollettu on uusi uusi – vaatehuollon mahdollisuudet
Johanna Valkola, vuorovaikutusvastaava BioColour-hanke, tohtorikoulutettava Helsingin yliopisto ja tietokirjailija (Arkivé Atelier Huolla -kirja yhdessä Jenna Kiuru, Maria Manninen ja J Valkola)
Keskustelu 17.40-18
Klo 18 Kestävät materiaalit, väriaineet ja värjäysmenetelmät kansainvälisellä yhteistyöllä kuluttajamarkkinoille – BioColour-hanke
Riikka Räisänen, dosentti, yliopistotutkija, BioColour-tutkimushankkeen johtaja, Helsingin yliopisto
Klo 18.30 Osallisuuden mahdollisuuksia -seminaarin päätös
#GreenWardrobe #aktivistiteko #taitopirkanmaa #näpsä