Onkohan Suomessa ketään, joka ei olisi lapsena rakentanut majoja? Kevyimmillään majan saa pöydän alle, kun pöytäliinan helmat muodostavat suojaisan tilan. Vain mielikuvitus on rajana, kun tulee majan tarve.

Operaatio Pirkanmaan mahdollistamilla Metsästä käsin -lasten kesäleireillä rakenneltiin, retkeiltiin ja aikamatkailtiin kesäkuussa neljällä paikkakunnalla Pirkanmaalla. Samalla pilotoitiin neljä leiriformaattia tulevaa seutukunnallista käyttöä varten. Metsästä käsin leirien suunnittelua ohjaavia arvoja olivat vastuullisuuden lisäksi osallisuus, yhteisöllisyys, saavutettavuus ja yhdenvertaisuus.   

Käsin tekeminen kasvattaa kärsivällisyyttä, pitkäjänteisyyttä ja oman työn organisointitaitoja. Leiriformaatista vastanneiden ohjaajien paras palkka olikin ilmassa viipyilevät lausahdukset:

– Hei ope, voitaisko me tulla tänne ensi viikollakin.

– Voinko oikeesti veistellä koko iltapäivän?

– Ope, mä teen tähän seuraavaksi pyörätelineen ja sitten rakentelen laiturin.

Lapset pääsivät leireillä mielikuvituksen, seikkailun, keksimisen ja leikin kautta kokemaan onnistumisia, osaamisen ja ongelmanratkaisutaitojen karttuessa samalla. Leireillä luotiin pohjaa myös lasten teknologiaosaamiselle ja luontosuhteelle. Leiriformaatit rakentelun, puutöidenj retkeilyn ja aikamatkailun teemoilla ovat nyt valmiina ja niitä voi tilata meiltä Taito Pirkanmaalta.

Metsästä käsin -pilottileirit ovat Taito Pirkanmaa ry:n ja Operaatio Pirkanmaan yhteinen Metsästä käsin -projekti, jossa jatketaan kulttuuripääkaupunkihaun aikana tehtyä työtä alueen asukkaiden ja elämystalouden toimijoiden hyväksi.

Tulosta