Veljekset Sulo, 8, ja Oiva, 5, Eronen ovat molemmat aloittaneet Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsän tänä lukuvuonna. Sulo aloitti ensin ja vähän myöhemmin pikkuveli Oivalle löytyi nuoremmille tarkoitettu opetusryhmä, joka kokoontui sopivasti samaan aikaan.

Oivalla on kädessään keraaminen taulu, johon hän on piirtänyt ja maalannut oman kuvansa. Sulolla puolestaan kaulaan kiedottuna itsevärjätty villahuivi, jonka hän on neulonut neulenaulakolla. Itse naulakko on vielä vähän kesken.

− Siitä puuttuvat nämä koristepöllöt, Sulo kertoo ja esittelee vihkoonsa piirtämäänsä luonnosta naulakosta.

Molemmat ovat ehtineet lyhyessä ajassa tehdä monenlaisia käsitöitä ja kokeilemaan erilaisia tekniikoita ja työvälineitä. Sulon mielestä kivointa on ollut tonttulakin koristeleminen neulahuovuttamalla. Sen lisäksi hän on tehnyt lasimosaiikkitaulun ja sille puisen jalustan sekä tonttuasun Joulukulkuetta varten.

− Me ollaan tehty ainakin savitöitä ja tänään me painettiin kankaaseen leimasimilla jätskejä, tähtiä ja hedelmiä. Siitä tulee istuinalusta. Mutta kaikkein kivointa on minun mielestäni ollut käsinuken tekeminen, Oiva kertoo innokkaana.

Näpsä harrastuksena onkin varsin monipuolinen.

− Käsityötaitojen lisäksi meillä opitaan esimerkiksi muotoilua, ongelmanratkaisutaitoja, pitkäjänteisyyttä, ryhmässä työskentelyä ja oma-aloitteisuutta, rehtori Maria Suikkanen luettelee.

Oppilashaku meneillään

Vuosittain Näpsässä opiskelee lähemmäs tuhat oppilasta eri puolilla Pirkanmaata. Näpsä onkin Suomen suurin käsityökoulu. Tammelan toimipisteessä oppilaita on noin 170. Hakuaika ensi syksyn ryhmiin on paraikaa menossa.

− Mukaan opetukseen voi hypätä minkä ikäisenä vaan, ryhmiä on 5-vuotiaasta alkaen kaikille ikäryhmille, Suikkanen kannustaa.

− Hyvin usein tunneilta kuuluu naurua ja iloa, ja oppilaat itse sanovat, että Näpsässä on kiva käydä, Suikkanen kertoo.

Tämän vahvistavat myös Sulo ja Oiva. Molempien mielestä Näpsässä on kivaa ja harrastus varmasti jatkuu vielä. Ensi lukuvuonna Sulo haluaisi päästä kokeilemaan ainakin savitöiden tekemistä.

LISÄTIETOJA:
Lue lisää Näpsästä oppilaitoksen omilta sivuilta.
Pirkanmaalla avoinna olevia ryhmiä pääset selaamaan Wilmasta.

Tulosta