Reikä rakkaassa neulepaidassa tai villasukan pohjassa ei todellakaan ole syy laittaa vaatetta pois käytöstä. Perinteinen tapa huoltaa, korjata ja uudistaa vaatteita paikkaamalla ja parsimalla on tärkeää, koska se vähentää paisuvaa tekstiilijätemäärää. Rikki rakastettu vaate on entistä arvokkaampi itse korjattuna.

Taitoliitto valitsee Vuoden käsityötekniikan nyt viidennen kerran. Vuonna 2020 tekniikka oli vuoleminen, ensi vuonna se on paikkaaminen ja parsiminen.

– Tässä ajassa yhä useampi pohtii suhdettaan kuluttamiseen ja sitä kuinka jo pienillä teoilla on merkitystä, kertoo Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen.

– Korjaaminen ja paikkaaminen ovat olleet käsityö­ilmiöinä nousussa maailmalla jo pidemmän aikaa. Enää paikkaamista ei hävetä eikä paikkoja piilotella, vaan niistä ollaan päinvastoin ylpeitä. Tällä vuoden käsityötekniikan valinnalla haluamme Taitoliitossa olla osaltamme mukana innostamassa ihmisiä parsimaan ja paikkaamaan.

Korjaaminen ja tuotteiden eliniän pidentäminen liittyy selkeästi ajankohtaiseen tarpeeseen vähentää tekstiilien tuotantoa ja tekstiilijätettä. Vaatteen käyttöiän pidentäminen näkyy suoraan sen aiheuttaman hiilijalanjäljen pienenemisenä.

Parsimiseen ei tarvita kovin erikoista taitoa, usein neula ja lanka riittää. Hitunen tarvitaan myös aikaa ja kärsivällisyyttä. Korjausta ei tarvitse piilottaa, vaan vaatteita voi koristella myös erilaisin tekniikoin. Esimerkiksi japanilaisella etupistokirjonnalla, Sashikolla voidaan korjata ja tuunata muun muassa farkkuja uuteen asuun. Hyvin korjattu voi lopulta olla vahvempi kuin alkuperäinen.

Parsimisen ja paikkauksen nosto Vuoden 2021 käsityötekniikaksi avaa myös keskustelua tekstiilien laadusta ja kestävyydestä yleensä. Laadukasta ja rakasta vaatetta on mielekästä korjata ja huoltaa, kun taas huonolaatuinen vaate ei välttämättä pelastu edes korjaamisella. Paikkaamistaitoa tarvitaan myös muussa kuin vaatteiden korjauksessa. Vuoden käsityötekniikkana parsiminen ja paikkaus toivottavasti innostaa opettelemaan vaikkapa polkupyörän kumin paikkaamista.

– Haastamme jokaisen suomalaisen paikkaamaan tai parsimaan ainakin yhden tavaran ensi vuonna. Silloin yli viisi miljoonaa tavaraa voisi saada jatkoaikaa ja palvella pidempään”, Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen toteaa.

Taitoyhdistyksissä järjestetään ensi vuoden aikana työpajoja ja kursseja parsimiseen ja paikkaukseen liittyen. Taitoliitto julkaisee teemaan liittyviä ohjeita. Taito Pirkanmaan kevään ohjelma julkaistaan verkkosivuilla joulukuun aikana.

– Meillä Taito Pirkanmaalla paikkaaminen ja parsiminen näkyy tapahtumatarjonnassa pitkin vuotta. Lisäksi meillä on meneillään aiheen ympärillä ihan oma hankkeensa, ekologiseen vaatekaappiin liittyvä Green Wardrobe, jonka tarkoituksena on kiinnittää lasten ja nuorten huomio tähän tärkeään aiheeseen, Taito Pirkanmaan toiminnanjohtaja Tuula Ruusumaa toteaa.

Taitoliitto tuottaa myös jurytetyn Parsittu ja paikattu 2021 -näyttelyn, joka on esillä 15.1–24.2.2021 Helsingin CraftCornerissa sekä 13.3.–9.5.2020 Suomen käsityön museossa Jyväskylässä. Näyttelyn jurytti tekstiilitaiteilija Raija Jokinen.

Lue lisää:

Green Wardrobe auttaa rakentamaan ekologisempaa vaatekaappia

Tulosta