Suomen ympäristökeskuksen mukaan suomalaiset heittävät vuosittain pois keskimäärin noin 13 kiloa tekstiilijätettä. Poisheitetyistä tekstiileistä menee uudelleenkäyttöön noin 30 prosenttia ja kierrätykseen noin 14 prosenttia. Suurin osa tekstiilijätteestä päätyy suoraan kaatopaikalle.

Ilmiön taustalla on pikamuoti: edullisia vaatteita ostetaan, käytetään hetki ja heitetään pois uuden tieltä. On sanomattakin selvää, että tämä on ympäristön kannalta kestämätöntä kehitystä.

Taito Pirkanmaan lapsille ja nuorille suunnatussa Green Wardrobe -hankkeessa pyritään ymmärtämään pikamuotiajattelun seurauksia ympäristölle ja tekemään ympäristön kannalta kestäviä ja vaikuttavia valintoja omassa pukeutumisessa. Hanke on erittäin ajankohtainen ja sitä rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.

– Luomme yhdessä Green Wardrobe -menetelmää, joka auttaa lapsia ja nuoria tarkastelemaan ekologista pukeutumista ja tekemään oikeita valintoja. Hanke luo uudenlaisia toimintatapoja ja siinä on tilaa nuorten omalle tekemiselle, keksimiselle, rohkealle intuitiolle ja kokeilemiselle, hanketta vetävä Taito Pirkanmaan kehityspäällikkö Marja-Leena Seilo sanoo.

Hankkeen pilottiryhmiin ovat tervetulleita kaikki pukeutumisesta ja kässäilystä kiinnostuneet 10–18-vuotiaat. Green Wardrobe -hankkeen pilottiryhmässä kehitetään yhdessä ammattilaisten kanssa ekologista pukeutumista edistäviä toimintatapoja. Ryhmä kokoontuu lukuvuoden aikana yhteensä noin 20 kertaa.

Opetuskerroilla käsitellään pukeutumista monenlaisista näkökulmista. Myös pilottiryhmään osallistujia kuunnellaan eli aiheiksi nostetaan sellaisia asioita, joista lapset ja nuoret ovat itse kiinnostuneita. Ryhmän kanssa tehdään myös retkiä, vierailuita, työpajoja omalla koululla sekä toteuteaan tapahtuma ja seminaari.

Käytännössä nuorten kanssa perehdytään, minkälaisista materiaaleista oman vaatekaapin tuotteet koostuvat. Heidän kanssaan pohditaan, kuinka monta t-paitaa lopulta tarvitaan ja voiko vanhasta tehdä myös uutta. Yksi osa pilottiryhmän toimintaa on myös vaatteiden ompelu.

Opetus- ja kulttuuriministeriön Green Wardrobe -hankerahoitus mahdollistaa harrastamisen pilottiryhmissä vain materiaalikustannuksin eli 25 eurolla lukukausi.

Pilottiryhmät kokoontuvat 29.9. alkaen tiistaisin Tampereella Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsän Tammelan toimipisteessä. Molemmat ryhmät kokoontuvat pääsääntöisesti tiistaisin klo 16.30–19. Syksyllä ryhmät kokoontuvat joulukuulle ja jatkavat keväällä viikolta kaksi. Klikkaa itsesi mukaan ryhmään Näpsän oppilashallintojärjestelmä Wilman kautta.

GW-opintokokonaisuuksista saa opintokortin opitun tunnistamista varten toisissa yhteyksissä, esimerkiksi käsityön taiteen perusopetuksessa tai pohjakurssiksi käsityön lukiodiplomikurssia varten. Yhteistyölukiona toimii Tammerkosken lukio, jolla on valtakunnallinen kuvataiteen ja designin erityistehtävä.

Hankkeen pääyhteistyökumppaneina ovat Tammerkosken lukion lisäksi, Ekokumppanit oy, TAMK/Tuni sosiaaliala, Suomen Kädentaidot -messut ja BioColour-hanke.

– Meille olisi suuri ilo tehdä uudenlaista pukeutumiskulttuuria kanssasi. Kerrothan GW-harrastusmahdollisuudesta myös ystävillesi, Seilo kannustaa.

Kiinnostuitko? Lisätietoja voit kysyä hankevastaava Marja-Leena Seilolta, marja-leena.seilo@taitopirkanmaa.fi tai p. 050 598 4880.

Lue lisää:

Pikamuoti on kasvattanut vaatejätteen määrää: ”Siinä vastuullisuus lentää romukoppaan” – testaa, tiedätkö pikamuodin vaikutukset

Harva tietää halpavaatteen todellisen hinnan: Pikamuoti saastuttaa enemmän kuin lento- ja laivaliikenne, koska vaatteita ei tehdä kestämään

Tulosta