Tämän vuoden käsityötekniikka on kiinnostava ja yllätyksellinen luonnonväreillä värjääminen. Järjestämme vuoden aikana värjäyskursseja eri puolilla Pirkanmaata. Tarkistathan taitokeskuksien kurssitilanteen verkkosivuiltamme.

Taitoliitto valitsi Vuoden käsityötekniikan nyt kuudennen kerran. Valinnallaan Taitoliitto haluaa herättää keskustelua tekstiilien ja materiaalien vastuullisuudesta ja niiden ympäristövaikutuksista. Teema jatkaa siten luontevasti edellisvuoden käsityötekniikkaa, joka on ollut parsiminen ja paikkaus.

Luonto tarjoaa kotivärjärille laajasti erilaisia innostavia kokeilumahdollisuuksia. Värjäyksen hauskaan maailmaan pääsee nyt astumaan helposti Taitoliiton yhteisvärjäyksessä, jossa väriaineet löytyvät omasta kotikeittiöstä.

Yhteisvärjäyksen on suunnitellut värjäyksen asiantuntija Anna-Karoliina Tetri. Värikokeiluihin sukelletaan vaiheittain etenevän ja paljastuvan purkkivärjäyksen kautta. Väriaineina hyödynnetään mm. erilaisia keittiön bioroskia, esimerkiksi hedelmien kuoria.

Värjätään yhdessä -projekti alkaa maanantaina 17.1. Silloin julkaistaan ensimmäisen väripurkin ohje Taidon verkkosivuilla sekä Värjätään yhdessä -ryhmässä Facebookissa. Maanantaina klo 18 Facebook-ryhmässä järjestetään myös live, jossa Anna-Karoliina antaa käytännön vinkkejä värjäämiseen.

Jatko-osat ilmestyvät aina viikon välein ja helmikuun lopussa meillä on neljä valmista värjäystä.

Värjäyskokeilujen matkalla tarvitset:
4 kannellista, noin kahden litran lasipurkkia
200 g vaaleaa villalankaa tai villasekoitelankaa
15 grammaa alunaa.

Väriaineet kerrotaan aina ohjetta edeltävällä viikolla. Ensimmäisessä osassa lähdetään liikkeelle sipulin kuorilla. Niitä tarvitaan noin 20 grammaa. Alunaa on saatavissa taitokeskuksistamme, kuten myös värjäyksiin erinomaisesti soveltuvaa 100-prosenttista villaa oleva Pirkka-lanka. Tarkistathan taitokeskuksen aukioloajat verkkosivuiltamme tai Facebookista.

Meistä on aina kiva nähdä, miten käsityösi etenee. Jaathan kuvia myös värjäyksistäsi somessa #varjataanyhdessa ja #taitopirkanmaa.

Tulosta