Ryijyn voi ommella itse tarvikepaketista pohjakankaalle, kutoa ryijyn kangaspuilla tai ostaa valmiin taidetekstiilin. Ryijyjen tarvikepaketteja meille ovat vuosikymmenten varrella suunnitelleet monet arvostetut suomalaiset tekstiilitaiteilijat. Itsekin voi suunnitella persoonallisia seinävaatteita. Taitojärjestön taitokeskusten pätevät käsityöneuvojat opastavat oman ryijyn suunnittelussa ja toteutuksessa. Ryijyn valmistaminen on koukuttavan hauskaa ja helppoakin.

Ryijyn ompelu, tarvikepaketti ommellen

Katso Taito-lehden ryijyn ompeluohje Youtubessa:

Kun olet valinnut mieleisesi ryijyn, muista hankkia myös ryijyneula jos ei sellaista kotoasi jo löydy. Tylppäpäinen ryijyneula on kätevä työkalu ryijyn valmistamiseen ommellen. Isosilmäinen ryijyneula ei halkaise villalankaa ryijysolmua tehdessä ja sama neula sopii hyvin myös neule- ja virkkaustöiden päättelyyn.

Ryijylastan lisäksi Ryijy ommellen -tarvikepaketeissa on mukana korkealaatuinen ryijynpohjakangas, johon on tehty rivit nukkia varten ja lopputulos muistuttaa siksi kangaspuissa kudottavaa ryijyä.
Taustakankaaseen ommellen toteutettavien ryijyjen pohjakangas on kudottu käsityönä kangaspuissa villasta sekä pellavaisesta loimilangasta.

Ryijyt kangaspuilla kutoen

Meiltä saat erilaiset loimet ja muut tarvikkeet myös kangaspuissa kudottaviin ryijyihin.

Ryijyt on perinteisesti valmistettu kangaspuilla kutoen. Ryijyä kutoessa nukkapulikan avulla mittaan leikatut nukkalangat solmitaan loimilankoihin ja nukkarivien väliin kudotaan pohjakudetta. Kuhunkin nukkaan yhdistetään tavallisesti kolmesta neljään lankaa, joka voivat olla keskenään eri värisiä. Taitokeskusten ryijykursseilla ja eri kokoisissa kangaspuissa solmimistekniikkaa pääsee harjoittelemaan ohjaajan opastuksella.

Kangaspuilla kudottavan ryijyn tarvikepaketti sisältää nukkalangat, pohjakuteen, lastan, työohjeen sekä ryijyn hoito-ohjeen. Tarvikepaketeissamme nukkalangan lisäksi myös pohjakude on useimmiten sataprosenttista villaa, mutta myös paperilankaisen ryijyn tekoa kannattaa kokeilla!

Mikä lanka on paras ryijyyn?

Taito Pirkanmaan Sirkka ryijylanka sopii hyvin ryijyjen nukkaan, koska sen tiukkojen kierteiden ansiosta ryijyn nukitus ei purkaannu helposti, langassa ei ole paljonkaan joustoa ja lankojen päät näyttävät ryijyssä kauniilta ja siisteiltä, oikein hoidettuna jopa vuosikymmeniä.

Ryijypakettimme koostetaan  omasta, perinteikkään kotimaisesta Sirkka ryijylangastamme tai valmistamistamme paperilangoista. Osassa paperilankaisia ryijyjä on mukana valosarja.

kuvassa Vuoristo-ryijyn ompelua ja Sirkka ryijylankaa

Pieni ryijy sopii tehtäväksi ensikertalaisellekin. Kuvien ryijyt on vaaleanpuna- ja sinisävyiset Vuoristo-pikkuryijyt, joiden suunnittelija on Tiia Eronen. Kumpaankin Vuoristo-ryijyyn saat tarvikepaketin Taito Pirkanmaan verkkokaupasta. Ryijyn lanka on Sirkka ryijylanka, jossa on verraton värivalikoima.

Täysvillainen Suomessa kehrätty ja värjätty Sirkka villalanka sopii toki mainiosti myös neulontaan ja muihin käsitöihin, mutta neulomiseen käytämme itse kuitenkin useimmin Sirkan löyhäkierteisempiä ja hieman pehmeämpiä veljeslankoja, Taito Pirkanmaan Pirkka villa- ja sukkalankoja. Kaikkien näiden Suomessa värjättyjen ja viimeisteltyjen lankojen raakamateriaali on norjalaista villaa.

Ryijytarvikkeet netistä tai taitokeskuksista

Sirkka ryijylankaa, paperilankaa tai -narua ja joitakin tarvikepaketeista voit ostaa taitokeskuksista, Taito Shopeista sekä Tampereen keskustan Verkavilla lankakaupasta, jonka yhteydessä oma lankatukkummekin toimii.

Koska ryijyvalikoimamme on niin suuri, tarvikepaketit koostetaan useimmiten tilausten perusteella. Paras valikoima ryijyjä on siksi Taito Pirkanmaan verkkokaupassa. Verkkokaupan tilauksissa tamperelaiset voivat käyttää myös kätevää nouto myymälästä -toimitustapaa ja poiketa hakemaan tilaukset keskustan Verkavilla lankakaupasta tai Taito Shop Tampereen myymälästä kun tilattuun ryijyyn tarvittavat Sirkka ryijylangan lankavärit ja muut tarvikkeet on koostettu tarvikepaketiksi ja noutoilmoitus on saapunut.

Mukavia hetkiä käsitöiden parissa!

kuvassa miniryijy Minun pihani, minun paratiisini ja sen ompelemista

Uusi tamperelaisen tekstiilitaiteilija Minna Ahosen suunnittelema miniryijy Minun pihani, minun paratiisini sopii myös mainiosti ensimmäiseksi ryijyprojektiksi ommellen tai kangaspuilla.

Tulosta