Tämän vuoden Roosa nauhan on suunnittelut rakastettu muusikko Juha Tapio. Nauhassa on sen suunnittelijan Juha Tapion sormenjälki muistuttamassa ainutlaatuisesta perimästämme. Nauhaa kantamalla näytämme, että välitämme.

– Nauhassa on sormenjälkeni muistuttamassa siitä, että jokainen meistä jättää toiseen ihmiseen jäljen. Se, että välität ja kannat nauhaa on pieni, mutta merkittävä ele kaikille syövän kanssa eläville, Juha Tapio kertoo.

Roosa nauha -keräystä voi tukea ostamalla nauhan, keräystuotteita tai lahjoittamalla suoraan keräykseen. Taitojärjestö on mukana keräyksessä nyt kahdeksannen kerran. Jokaisesta Taito Pirkanmaan tuottamasta kampanjalangasta ja neuleohjekuvastosta lahjoitetaan osuus keräykseen.

Taito Pirkanmaan toiminnanjohtaja Tuula Ruusumaa kannustaa neulomaan hyvän asian puolesta.

– Tässä on kaksi ulottuvuutta. Lankoja ja ohjekuvastoja ostamalla lahjoitat osuuden keräykseen, mutta samalla voit oman sylisi lämmössä tehdä neuleen vaikkapa syöpään sairastuneelle. Tällaiset huomionosoitukset otetaan yleensä lämmöllä vastaan, Ruusumaa sanoo.

Tänä vuonna Taitojärjestö tuottaa kampanjaan lankojen ja ohjekuvaston lisäksi myös ajankohtaisen uutuustuotteen, puuvillaisen kasvomaskin.

Keräysvaroilla tuetaan syöpätutkimuksen lisäksi sairastuneille ja heidän läheisilleen tarjottavaa maksutonta neuvontapalvelua. Roosa nauhalle tehdyistä lahjoituksista ja nauhojen myyntituotoista hyötyvät yhä useammat suomalaiset, niin naiset kuin miehetkin.

Joka vuosi yli 34 000 suomalaista sairastuu syöpään. Syövän ennaltaehkäisyä ja hoitoja kehitetään vain syöpätutkimuksen kautta. Keräyksen suosio ja tuotot ovat viime vuosina kasvaneet ja sen myötä on avautunut mahdollisuus suunnata rahoitusta syöpätutkimukselle laajemmin.

Keräystuottoja ohjataan jatkossakin naisten syöpien, ensisijaisesti rintasyövän, tutkimuksen edistämiseen, mutta keräysvaroista tuetaan myös muuta syöpätutkimusta. Nykyään arviolta kolmasosa Syöpäsäätiön rahoittamasta tutkimuksesta on sellaista, ettei sen kohteena ole mikään erityinen syöpäsairaus. Yleisellä tasolla syöpää tarkastelevan tutkimuksen tuloksista hyötyvät monia eri syöpiä sairastavat. ​​

Keräyksessä nostetaan tänä vuonna esille syövän periytyvyyttä. Syöpä itsessään ei periydy, vain alttius sairastua syöpään voi periytyä. Syöpäsäätiö tukee useita syövän periytyvyyden tutkimushankkeita Suomessa.

Tutkijat ovat löytäneet useita suomalaiselle perimällä tyypillisiä geenivirheitä, jotka altistavat syövälle. Suomalaisten geeniperimä ja kansantaudit ovat erilaisia kuin kenelläkään muulla. Siksi on tärkeää, että Suomessa tehdään omaa syöpätutkimusta ja siihen on riittävästi varoja.

Syöpäsäätiö rahoittaa lahjoitusvaroista periytyvyysneuvontaa, jota Syöpäjärjestöjen neuvontahoitajat antavat maksutta. Neuvontaan voi ottaa yhteyttä, jos epäilee perineensä syövälle altistavan geenivirheen. Lisätietoa periytyvyysneuvonnasta löydät täältä.

Roosa nauha -keräys on käynnissä 22.9.–1.11.
Roosa nauha -päivää vietetään 9.10.
Roosa nauha Tanssii Tähtien Kanssa -lähetys esitetään 1.11. MTV3-kanavalla.

Klikkaa Roosa nauha-lankaostoksille Taito Pirkanmaan lankapuotiin.

Tulosta