Taitoliitto valitsi Vuoden käsityötekniikan nyt kuudennen kerran, ja vuoden 2022 käsityötekniikka on värjäys luonnonväreillä. Tällä vuoden käsityötekniikan valinnalla Taitoliitto haluaa osaltaan herättää keskustelua tekstiilien ja materiaalien vastuullisuudesta ja niiden ympäristövaikutuksista. Teema jatkaa siten luontevasti vuoden 2021 käsityötekniikkaa, joka on parsiminen ja paikkaus. Luonto tarjoaa kotivärjärille laajan aarreaitan erilaisia innostavia kokeilumahdollisuuksia. Kaikkea värjäystä ei voida nykyisillä tuotantomäärillä korvata luonnonväriaineilla, mutta kotioloissa ja pienimuotoisesti harrastaja voi omilla värjäyksillään tukea vastuullista tuotantoprosessia.

Tänä päivänä merkittävä syy kotivärjäykseen luonnon väriaineilla on kokonaisvaltaisen luontoelämyksen liittäminen käsityöharrastukseen sekä halu vähentää omien tekstiilien kemikaalikuormaa.
Värjäykseen soveltuvia väripigmenttejä on muun muassa kasvien juurissa, lehdissä, kukissa ja varsissa, sienissä, maa-aineksissa, kävyissä ja pähkinöissä ja jäkälissä. Luonnonvärit ovat harmonisia, luonnon oman värikartan mukaisesti pehmeitä ja niitä on helppo yhdistellä toisiinsa. Sipulin kuoret ovat yksi helppo värjäysmateriaali ensimmäisiin värjäyskokeiluihin.

Värjäys luonnonväreillä on täynnä yllätyksiä. Tulos vaihtelee ja täsmälliselläkin reseptillä on vaikea toistaa täysin samaa lopputulosta. Yllätys voi piillä jo ihan värissä: punasipuli värjääkin yllättäen vihreää ja punalehtinen tarhakäenkaali yllättää raikkaalla sinisellä värillä. Kokeilemalla voi luoda uusia sävyjä lähes loputtomasti.

Luonnonväreillä värjättyjen lankojen ja tekstiilien värien kestossa on suurta vaihtelua ja varsinkin valonkesto voi osalla väriaineista olla heikko. Tämä on yksi syy, miksi luonnonväriaineet syrjäytyivät teollisten värien keksimisen myötä. Teollinen väritekniikka kuitenkin kehittyy ja parhaillaan on meneillään mittavia luontopohjaisten väriaineiden tutkimushankkeita.

kasvivärjäystä komealupiinilla, siniset ja vihreät sävyt
Lupiinin varsista saadaan kauniita keltaisen ja vihreän sävyjä, kukista sinisiä ja turkooseja värejä. Kuvat: Taitoliitto

Luonnonväriaineiden hyödyntäminen värjäykseen on mahdollista yhdistää myös tärkeään haittakasvitorjuntaan. Tienpenkoille yleisesti levinnyt komealupiini on säädetty kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi. Lupiinin kukista ja varsista saadaan hyvää väriainetta kotivärjäykseen ja ensi kesänä onkin tarkoitus innostaa yleisöä yhdistämään haittalajitorjunta ja värjäysharrastus. Näin haitta voidaan muuttaa hyödyksi.

Luonnonvärit sopivat parhaiten luonnon materiaaleille, kuten villalle. Taito Pirkanmaan oma ohut tai paksu Pirkka-villalanka on mitä mainioin valinta värjäysmateriaaliksi, ja Taitokeskus Verkarannassa järjestetään tulevan vuoden aikana useita värjäyskursseja.

Taitoliitto julkaisee tammikuussa 2022 nettisivuillaan värjäysohjeita, videoita värjäysvinkeistä ja tietoa värjäysprosesseista. Tammikuussa käynnistyy myös yhteisvärjäysprojekti, jossa kaikki halukkaat pääsevät kokeilemaan yksinkertaista purkkivärjäystä luonnonväreillä neljässä vaiheessa. Värjätään yhdessä -projekti alkaa valtakunnallisena käsityölauantaina 15.1.2022, jolloin voit käydä hakemassa ensimmäisen värjäysohjeen ennakkoon taitokeskuksesta (tarkista aukiolot omasta toimipisteestä, koronatilanne voi rajoittaa osan toimipaikkojen aukioloa).

Nettiin ensimmäinen ohje tulee maanantaina 17.1. taito.fi -sivulle sekä Facebookin Värjätään yhdessä -ryhmään.
Tulosta